Norsk bibliotekhistorie har fått to solide bokbidrag fra Nasjonalbiblioteket på ettersommeren, begge utkommet i NBs vitenskapelige skriftserie Nota Bene. Og anledningen er selvfølgelig at det er 200 år siden Det Kongelige Frederiks Universitet med tilhørende bibliotek ble bestemt opprettet.
Norske urbibliotek
Den ene boken på 341 sider har tittelen ”Opplysning, vitenskap og nasjon” og er redigert av NBs Ruth Hemstad. Boken har 13 kapitler, inkludert nasjonalbibliotekarens forord og redaktørens innledning. De øvrige kapitlene omhandler forskjellige bibliotek fra norsk ”urtid”, dvs fra 1700-tallet og frem til tidlig 1900-tall. Bibliotekene som settes under lupen er Chra katedralskoles, Deichmanske, Krigsskolens, Bergseminaret i Kongsbergs, Det Kongelige Frederiks, Det Kongelige Norske Videnselskabers, Bergens Museums, Det norske studentersamfunds – samt fire store private samlinger på 1800-tallet. I tillegg får vi en oversikt over pliktavleveringshistorien, UBs nasjonale bibliotekoppgaver og overbiblitoekar A.C Drolsums liv og virke i en lang periode rundt forrige århundreskifte. To av forfatterne har ikke tilknytning til bibliotek, de øvrige har. For alle med interesse i norsk kunnskapshistorie – sett gjennom nøkelinstitusjonen biblioteket – fremstår boken helt sentral.
Overbibliotekaren
Den andre boken er ”Axel Charlot Drolsum: brev 1875-1926” (469 s) og er utgivelsen av overbibliotekar Drolsums brev gjennom sitt 46-årige virke som leder av Universitetsbiblioteket i Oslo. Bak utgivelsen – og en innledning om Drolsum, brevene og UB – står NBs Bjørg Dale Spørck. Drolsum var den som begynte å snakke om nasjonale samlinger og er på mange måter Nasjonalbibliotekets ”far” ved å få gjeninnført pliktavleveringsloven og etablere Norske avdeling. Dessuten sto han bak bibliotekbygningen på Drammensveien 42 i 1913 og hvor NB holder hus i dag. Hans brev er følgelig en spennende og personlig preget inngang til UBs og NBs historie. Dessuten var Drolsum en ivrig talsmann for forsvarssaken, han var bl.a. formann for Norges Forsvarsforening i en årrekke, samlingen er derfor også et bidrag til norsk forsvarshistorie.
Se ellers NBs presentasjon av bøkene her og om lanseringen her.
– Halvor
Legg igjen en kommentar