Ved København Universitetsbibliotek går de nye veier ved rekruttering, jfr en nylig utlyst stilling ved Det humanistiske fakultetsbibliotek. Stillingen følger standardmâl for slike stillinger hvor de nødvendige kvalifikasjonskrav beskrives som ”uddannelse på bachelorniveau eller opefter fra Danmarks Bibliotekskole eller et universitet”. Det søkes altså ikke etter ”forskningsbibliotekar” (dvs universitetsbibliotekar) eller ”bibliotekar”.
Relevante kvalifikasjoner i tillegg:
- Erfaring fra biblioteksektoren eller servicesektoren
- Kan dokumentere ferdigheter i informasjonsformidling
- Solid kjennskap til vitenorganisasjon
- Ta eget ansvar for videreutvikling av kompetanser og ferdigheter
- Strukturert, innovasjonsparat, selvstendig, serviceminded…
- Gode språkkunnskaper og kommunikative ferdigheter
Og det rundes av med
- ”Det understreges, at den ønskværdige kvalifikationsprofil ikke bestemmes af uddannelsesniveauet, men består i et mix af uddannelseskomponenter og personalige færdigheder og egenskaber, der passer sig til et moderne universitetsbibliotek i hastig udvikling”
Man vil – etter det jeg har forstått – gjerne ha medarbeidere med en eller annen ”sær” tilleggskompetanse eller hobby; forskjellighet ønskes, det trigger aktivitet
Arbeidsoppgavene beskrives som
- Generelle servicefunktioner over for publikum, f.eks information og utlån
- Administrative opgaver, f.eks i forbindelse med bogekspedition og indlån
- Faglige opgaver, f.eks i forbindelse med undervisning i litteratursøgning, forskerservice, kursusbetjening og boganskaffelser
- Udviklingsopgaver, f.eks rettet imod digitale biblioteksfunktioner
- Vægtningen af de forskellige opgaver varierer (…) og avspejler bibliotekets skiftende behov. De generelle servicefunktioner og de administrative funktioner vil under alle omstændigheder have et væsentlig omfang
Så hva sier dere, folkens? Noe for UB? Kjør debatt!
– Halvor
Trendmessig har Danmark de seinere åra ansatt flere med andre faglige bakgrunner i sine bibliotek. Ikke dumt. Mangfold er aktiviserende både i forhold til å se utfordringer og oppgaver med nye øyne og for å få større faglig bredde. Det er vel bare å kjøre på ved UB’ene?!
Generelt sett mener jeg vi trenger pedagoger, grafikere, programutviklere m.m i bibliotekene. Alle bibliotekene.
… få vekk fagpersonalet (bibliotekarer og fagreferenter/fagspesialister). Sett inn PR-folk og mediaspesialister. Rasér samtidig katalogene og gjør alt om til fritekstsøk a la google. Det er vel akkurat hva vi venter av et forskningsbibliotek i våre dager. Og det er den veien det går i Danmark. Ikke alle trender er bra.
Vanligvis når vi lyser ut en stilling så gjør vi det fordi vi har konkrete arbeidsoppgaver vi trenger noen til å gjøre. Da vet vi også hvilke kvalifikasjoner vi er ute etter. Det kan godt hende at de i København er så gode til å skrive stillingsannonser at de klarer å beskrive en konkret oppgave på en generell måte, men jeg er ikke så sikker på det.
For meg ser stillingen underlig ut, det er bl.a. utlån, innlån, undervisning og utviklingsoppgaver rettet mot digitale biblioteksfunksjoner. Det kaller jeg hummer og kanari og de skal vanskelig finne noen som kan gå inn i alle disse funksjonene like godt.
Eller kanskje jeg leser beskrivelsen av utlysingen med gale briller?
Hvis jeg bytter briller, ser jeg at de nok forsøker å utvikle en personalgruppe som er fleksibel og som kan påta seg ulike oppgaver til ulike tider. Det er en utfordring for oss alle å gjøre det, men jeg er litt i tvil om dette er måten å gjøre det på.
Jeg ble også sittende å lure på om dette var én eller flere stillinger. Det rimer litt bedre om dette er en generell utlysing av flere stillinger.
De har tatt navnet ”KUBIS – Københavns Universitets Biblioteks- og Informationsservice”. Det bærer bud om endring av policy i tråd med stillingsutlysingen.
Skeptisk – jeg? Ja!